sâmbătă

Ambreiajul



 
     Ambreiajul este o componenta deosebit de importanta a transmisiei unui automobil. Acesta este intercalat intre motor si cutia de viteze pentru a transfera energia la puntea tractoare.

     Componentele unui ambreiaj


     Atunci cand apare o problema si trebuie sa inlocuim ambreiajul, ne este de mare ajutor sa avem cateva notiuni cu privire la piesele din care este format ambreiajul. Incepem cu DISCUL DE AMBREIAJ sau DE FRICTIUNE care are rolul de a transmite progresiv rotatia pentru a se evita pornirea brusca a autovehiculului. El este alcatuit dintr-un disc invelit intr-un material mai moale care asigura rotirea progresiva prin frecare. O alta componenta a ambreiajului este PLACA DE PRESIUNE. Aceasta este un subansamblu menit sa aplice presiune pe discul de ambreiaj pentru a se putea realiza transmiterea puterii de rotatie de la motor la sistemul de transmisie. Atunci cand placa de presiune este decuplata se intrerupe legatura dintre motor si sitemul de transmisie. O alta piesa care face functional ambreiajul este RULMENTUL DE PRESIUNE. Acesta are functia de a transmite presiunea de la pedala de ambreiaj la placa de presiune.
De unde actionam ambreiajul? Sub volanul autovehiculului cum prea bine stim se afla trei pedale. Cea din partea stanga este pedala care actioneaza ambreiajul, cea din mijloc este frana iar cea din dreapta este pedala de acceleratie. La masinile care au cutia de viteze automata pedala care actioneaza ambreiajul lipseste.  Odata apasata pedala de ambreiaj, discul de ambreiaj este decuplat cu ajutorul unui cablu sau a unui sistem hidraulic.
    La orice magazin de piese auto, aceste piese sunt grupate in KITUL DE AMBREIAJ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amortizoare Opel Astra Radiator Dacia Logan Pompa apa Dacia Logan