luni

Suspensia autovehiculului


     Este foarte important sa cunosti cateva notiuni de baza atunci cand vine vorba de suspensie. Dintre toate ansamblele din care este format un autovehicul, suspensia este cea care ne poate oferi foarte multe raspunsuri atunci cand vine vorba de confort si de siguranta. Acest mecanism  detine un rol foarte important, anume cel de a face legatura dintre sprafata de rulare si caroserie. Orice zgomot depistat in faza incipienta poate insemna foarte mult pentru “sanatatea” automobilului dumneavoastra cat si pentru siguranta pasagerilor.


Suspensia unei masini este formata din mai multe componente:
1.Arc elicoidal

2.Bara stabilizatoare

3.Articulatii
4. Bucse

5. Amortizor

     In continuare o sa discutam in mare despre fiecare element al suspensiei.


     Arcul are rolul de a fixa distanta automobilului de la sol (garda masinii). Unele automobile care au suspensie sport au garda mai mica, deci au arcuri mai rigide si mai scurte. Pentru a nu se forma un balans foarte deranjant pentru pasagerii automobilului, in interiorul arcului a fost introdus un amortizor. Cu alte cuvinte acest amortizor (numit si telescop) controleaza miscarea arcului si totodata a automobilului. Fixarea telescopului pe caroserie se face cu ajutorul unor flanse confectionate din cauciuc foarte dur.  Pentru a rigidiza caroseria autovehiculului partile superioare ale amortizoarelor sunt unite prin bara stabilizatoare. Pentru a se realizea imbinarea intre mai multe elemente si folosesc asa numitele bucsi. O bucsa are forma unui cerc din metal imbracat in plastic sau cauciuc foarte dur.
O alta piesa foarte importanta de care depinde suspensia unei masini este roata. Cu totii cred ca am vazut o roata de masina si stim ca este alcatuita din janta, care poate fi din tabla sau din aliaj si anvelopa. Si jantele si anvelopele pot fi de mai multe dimensiuni in functie de masina pe care sunt utilizate.
     Nu vreau sa intru in detalii asa ca doar voi enumera cateva dintre piesele care alcatuiesc sistemul de suspensie:
Bieleta de directie,  bieleta antiruliu, bascula, bara antiruliu  si cap de bara.
Toate aceste piese despre care am discutat mai sus puse cap la cap pun in valoare confortul si stabilitatea automobilului dumneavoastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Amortizoare Opel Astra Radiator Dacia Logan Pompa apa Dacia Logan